Vili Niinikivi Koulutus pelastaa maailman.

Kaikki blogit puheenaiheesta Valuuttakurssit

Miksi inflaatio ei tule avuksi?

 

Tuoreiden talousuutisten valossa maailmantalouden suhdannehuippu olisi ohitettu. Maailmantalous kasvaa mutta hidastuvalla tahdilla. Taustalla on Kiinan siirtyminen heikkenevän kasvun vaiheeseen samaan aikaan, kun USA:n velkavetoinen talouspyrähdys on taittumassa kapasiteetin saavutettua täyskäytön asteen. Euromaista Italian talous vajosi taantumaan vuonna 2018. Osakemarkkinat heijastivat tätä kehitystä vuoden 2018 aikana ja hinnoittelivat myös kauppasotien uhat ja muun epävarmuuden pörssikursseihin.

Kryptovaluutta bitcoin - melua tyhjästä?

Vaikka erityisesti viime vuonna bitcoin on ollut yhä useammin esillä, niin näyttää vahvasti siltä, että muut kryptovaluutat ajavat vauhdilla ohi. Oheinen taulukko (CoinMarketcap) osoittaa, että maailmanlaajuisesti Ripple oli vuonna 2017 ylivoimainen ykkönen (gain by performance) ja heti sen jälkeen NEM. Silti näitä molempia mainitaan julkisuudessa aniharvoin...kotimaassamme Uusi Suomi teki siihen epäkohtaan nyt onneksi lopun.

Elämä kaulankasvattajan naapurissa

Ruotsi kasvattaa kaulaa Suomeen, otsikoi Turun sanomat valuuttakursseja ja kilpailukykyä koskevan juttunsa. Kruunun heikentyminen tietysti vahvistaa Ruotsin asemaa markkinoilla, kulutuskysyntä rullaa ja työttömyyskin on paremmassa kuosissa kuin meillä. Palkankorotuksistakaan ei tarvitse ihmeemmin tapella.

Silloin Kreikka nousi tuhkasta ja maailma meni sekaisin

Lopulta Kreikan velkajärjestelyt ja EU:n sopimusmuutokset olivat niin pitkällä, että EKP uskalsi aloittaa Saksan ehdottaman perustulokokeilun. Kreikassa ajatukseen oli suhtauduttu epäluuloisesti poliittisissa ja liike-elämän piireissä, mutta kansa oli innoissaan. Väestö oli hankkinut ennätysmäärän passeja, koska EKP oli asettanut ehdoksi perustulolle, että vastaanottajilla oli oltava sormenjälkitunnisteella varustettu passi, sillä vain sellaisille pankkitileille, joiden omistaja oli tunnistettu passin avulla, oli mahdollista maksaa perustuloa.

Euron todellinen kustannus - ja miksi kannattaa erota ennen Kreikkaa

Eurokeskustelussa unohtuvat helposti valuuttakurssien funktio sekä menetetyt rahapoliittiset mahdollisuudet. Suomen kannattaisi erota eurosta ennen Kreikkaa. "Grexit" tekisi sekä Suomen euroerosta (”Fixitistä”) vaikeampaa että eurossa pysymisestä tukalampaa. Euro on mitä ovelinta eturyhmäpolitiikkaa, jossa kaikki järkevät ratkaisut paitsi eturyhmäoikeiston lempparit on siivottu pois työkalupakista.

Rahaa rajalle - Venäjä tarjottimella - ostajan markkinat

Silloin pitää ostaa kun halvalla saa ja nyt saa, kaikki vaan ostoksille jotka kynnelle kykenevät. Pienestä ihmisestä isoon korporaatioon.

Kiinteistöjä,infraa,öljyä,puuta,autoja, mitä tahansa.  Kaikki on tarjolla nyt puoleen hintaan ja Karjalakaan ei paljon maksaisi.

Urpilaisen takuudet ja vakuudet kalpenevat tämän lihapadan äärellä, suolakurkkua ja vodkaa.

Raha tulee rahan luo, aikaa on vuoden loppuun asti rikastua.

Kuuleeko Solidium?

 

Vakaa euro

Mario Draghi on jo kahdesti viikon sisään ilmaissut sosialistien unelman tulevan todeksi: että EKP todennäköisesti ryhtyy euromaiden valtiolainaostoihin. Näin euromaille muodostuisi rahoittaja, ja kaikkea toimintaa voidaan jatkossa pyörittää euromaiden – valtioiden – kautta.

Eurovaltion, jonka rahoituksen turvaa EKP, ei tarvitse suuremmin murehtia sitä, onko firmoilla kysyntää vastaavia tuotteita. Se polkaisee itse omat firmansa käyntiin.

Euro voi säilyä Suomen kustannuksella

Kaikkea ei voi saada. Tähän tokaisuun kiteytyy oikeastaan Suomen ja yhteisvaluutta euron selviäminen. Tokaisua ei kuitenkaan tule perustelluksi millään muotoa, joten lienee parempi käydä siihen käsiksi. Samalla tulee muistaa, että Suomen ohella moni muu euromaa kärsii tismalleen samoista ongelmista.

"Vahvan euron politiikka" - pakotettuna?

Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi on viimeisen puolen vuoden aikana yrittänyt puhua euron ulkoista arvoa alas. Päällisin puolin kurssin vajottava verbaalinen akrobatia on epäonnistunut vain harmillisten takaiskujen, kuten syöksykierteessä olevan inflaatiolukujen vuoksi. Draghi on kertonut muutamaankin otteeseen, että hän kyllä tietää, mikä voisi tepsiä alhaiseen inflaatioon ja ylikorkeaan euron kurssiin. Hän ei vain ole tehnyt juuri mitään. Saksa ei halua, ja käytännössä Suomenkin saama epäsopiva rahapolitiikka tulee Saksan keskuspankilta annettuna.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä