Vili Niinikivi Koulutus pelastaa maailman.

Kaikki blogit puheenaiheesta Ukrainan kriisi

Suomen ei tule liittyä sotilasliitto Natoon

 

Pieni, mutta äänekäs joukko kannattaa Suomen liittymistä sotilasliitto Natoon. Valtaosa, eli noin 80% suomalaisista vastustaa jäsenyyttä ja syyt tähän ovat selvät. Olemme harjoittaneet koko sotienjälkeisen ajan puolueettomuuspolitiikkaa, jonka ansiosta olemme saaneet olla rauhassa ja kauppaa on käyty niin Venäjän kuin lännenkin kanssa.

Väyrynen tuo totuutta Ukrainasta – Maidanilta?

Olemme lukeneet päämme täyteen meitäkin hankaloittaneesta (Valio) sanktioviidakosta [1; sen yltäen laihemmin Krimiltä [2 ja paksummin Donpassin – itäisen venäläisvaikutteisen Ukrainan kulttuuri- ja perintöalueesta.

Puhutaan Ukrainan kriisistä, joka kulminoitui Kiovan Maidanin verimellakoihin ja sen jälkeiseen puoliuhan alla rauhalliseen Krimin perussatuksen kansallismuutokseen!

 

Länsi tuki väärää miestä Ukrainassa?

Länsi tuki väärää miestä Ukrainassa
Presidentti Petro Poroshenko uhraa länsimaistamisen (Westernization) henkilökohtaisen poliittiseen agendansa vuoksi.
Näin kirjoittaa Bloombergin sivuilla 5. joulukuuta 2017 ilmestyneessä artikkelissa Leonid Bershidsky.  Nähtäväksi jää minkälaisia siirtoja tämä amerikkalainen artikkeli ennakoi, vai jatkuuko kaikki kuin ennenkin.

Trumpin hallinnon emämunaus

Mediat ovat kiinnittäneet Suomessa päähuomionsa presidentti Trumpin perättömiin väitteisiin Ruotsissa muka tapahtuneesta terrori-iskusta. Niiden varjoon on aihettomasti jäänyt New York Timesin eilen julkaisema todella sensaatiomainen uutinen turvallisuusneuvonantaja Michael T. Flynnille viikkoa ennen tämän eroa luovutetusta Venäjän talouspakotteiden lopettamista koskevasta salaisesta suunnitelmasta.

Outo tekijäjoukko

Ukraina

Suomessa on jäänyt lähes huomaamatta pieni uutinen Yhdysvalloista: tammikuun 26. päivänä Victoria Nuland on saanut Valkoisesta talosta kirjeen, jossa ilmoitetaan, että hänen palveluksiaan ei enää tarvita. Nuland toimi Yhdysvaltain edellisen hallituksen apulaisulkoministerinä. Hän oli vastuussa Euroopan ja Euraasian asioista.

Ukraina ei saa unohtua

Ukrainan kriisi on jatkunut pian kolmen vuoden ajan. Sen olemassaolo on voinut unohtua monilta, sillä useat yhtäaikaiset huonot uutiset (esimerkiksi pakolaiskriisi ja kehnot taloustiedot) syövät huomiota toisiltaan. Tällä kirjoituksellani haluan muistuttaa, miksi Ukraina ei saa unohtua, miten koko kriisi syntyi, millainen sen pitkä historia on ja mitä siitä voisi oppia. Johtopäätökseni Suomen kannalta esitän kirjoitukseni lopussa. Oheinen teksti on lyhennelmä esitelmästä, joka on pidetty maanpuolustusalan seminaarissa.

 

Odessan miehet saavat tuomionsa Syyriasta

(Yhdysvallat joutui taipumaan ja pyytämään Venäjän apuun järjesteltäessä Syyriaa, ja sen myötä Irakia. Kaikki kolme muslimivaltiota – mainitut ja Libya ovat sekasortoisessa tilassa ja USA ei enää selviä tilanteesta)

 

Sähköjänisten vuosi

Vuosi lähestyy loppuaan, ja on salaliittoteorioiden aika. Mediakielessä sähköjänikseksi sanotaan uutisjuttua, joka laitetaan kiitämään kilparataa, jotta koirat juoksisivat sen perässä. Kun huomio kiinnittyy jänikseen, voi muualla tapahtua mitä tahansa.

Suomalaisillako ”ei ole varaa” itsensä puolustamiseen?

Elämme parhaillaan Euroopan historiassa epävakaata murrosaikaa, Ukrainan kriisi ei ole vielä ohi eikä kukaan voi tietää tässä vaiheessa, mihin se jatkossa johtaa. Raaka voimapolitiikka ja ampuminen tappamisen tarkoituksessa raskaillakin aseilla on tätä päivää vain 1500 kilometriä Helsingistä eteläkaakkoon, vaikka meitä vuosia niin kauniisti rauhankasvatettiin ja monet uskoivat jo 1990-luvulla lopullisen rauhan puhjenneen luullessaan demokratian, oikeusvaltion ja markkinatalouden orastavan Venäjällä.

Varustautuuko Venäjä sotaan saadakseen aikaan rauhan?

 Puolustusministeri Sergei Shoigu ilmoitti alkukuusta Venäjän yhdistäneen ilmavoimansa  ja avaruuspuolustusjoukkonsa uudeksi Venäjän avaruusjoukoksi. 1.8.2015 alkaen ilmavoimilla, ilmatorjunnalla, ohjusjoukoilla ja avaruusjoukoilla on yhteinen komentokeskus.

Muutoksen taustalla lienee huomautus muulle maailmalle, lähinnä EU:lle ja USA:lle, Venäjän asevoimien halusta kasvattaa voimaansa.  USA:n kiistattomaan herruuteen avaruussodankäynnissä halutaan vastata huolimatta maan taloutta vaívaavasta lamasta.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä