Vili Niinikivi Koulutus pelastaa maailman.

Palkanalennus opettajille: lukuvuotta ei tarvitse suunnitella?

Pääkaupunkiseudun kolmikko Helsinki, Espoo ja Vantaa suunnittelevat lisäsäästöjä peruskoulusta ja aikovat tulevaisuudessa palkata uudet opettajat vasta elokuun puolestavälistä eteenpäin. Nykyään uuden opettajan työsuhde alkaa useimmiten elokuun 1. päivä ja oppilaat aloittavat lukuvuotensa elokuun puolessa välissä. 

Suunnitelma on järjetön. Sen lisäksi, että se on yksipuolinen palkanalennus, vaarantaa palkkaamisen myöhästäminen kouluvuoden aloituksen ja opettajien mahdollisuuden suunnitella lukuvuotta. Niiden kahden viikon aikana opettajalla on mahdollisuus tutustua luokkansa tietoihin, suunnitella lukuvuoden aloitus ja tutustua koulun opetussuunnitelmiin ja käytänteisiin. Opettajalle ei voi edes luovuttaa mitään oppilaita koskevia tietoja ennen työsuhteen alkamista.

Opetustyötä tekevät tietävät, kuinka tärkeää on saada hyvä alku oppilaille ja lukuvuodelle. Saattaa kulua monia tunteja, päiviä ja viikkoja saada luokalle hyvä työskentelyilmapiiri, jos lukuvuoden alku menee pilalle.

Jo tällä hetkellä uudet opettajat eivät saa kunnollista perehdytystä ja tukea työn aloitukseen. Yli neljännes kaikista opettajista pohtii alanvaihtoa. Kahden viikon suunnittelu- ja perehtymismahdollisuuden leikkaamisen sijaan uudet ja varsinkin vastavalmistuneet opettajat tarvitsisivat tukea ja mentorointia työsuhteen alkuun.

Ei voi olla niin, että opettaja aloittaa työnsä vasta kun oppilaat saapuvat koulun porteista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Taitaa olla Vilinkin aika tulla aikuisten maailmaan?

Käyttäjän viliniinikivi kuva
Vili Niinikivi

En nyt tiedä mihin tällä viittaat?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Eiköhän tavallinen opettaja ehdi yhdessä tai kahdessa päivässä ehtiä tutustua tilanteeseen tulevassa luokassaan. Kaksi viikkoa on ihan liikaa!
Lopulta hyvä opettaja näkee ensimmäisen tuntinsa aikana tilanteen omassa luokassaan.

Käyttäjän viliniinikivi kuva
Vili Niinikivi Vastaus kommenttiin #3

On vqrmasti totta, että iso osa ei käytä koko kahta viikkoa opetuksen suunnitteluun. Ongelmana edelleen se, että kyseessä on yksipuolinen palkanalennus, Lukuvuoden opetusmäärä pysyy samana, mutta puolen kuukauden palkka lähtee. Lisäksi tiedonsaati on ongelma, kun mitään tietoa oppilaista ei voi antaa tietoa ennen työsuhteen alkua.

Hyvät ja kokeneet opettajat varmasti pärjäävät, eniten olen huolissani vastavalmistuneista, ensimmäistä opetustyötään aloittavista opettajista. Itse olen siinä onnellisessa asemassa, että ensimmäinen opetyöni on resurssiopettajan paikka ja pääsen tekemään työtä yhdessä muiden kanssa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #4

Eiköhän seuraavassa tullutkin ratkaisu tähän asiaan:

"Itse olen siinä onnellisessa asemassa, että ensimmäinen opetyöni on resurssiopettajan paikka ja pääsen tekemään työtä yhdessä muiden kanssa."

Käyttäjän viliniinikivi kuva
Vili Niinikivi Vastaus kommenttiin #5

Kaikki eivät voi toimia resurssiopettajana. Kyllä niitä luokanopettajia ja aineenopettajia tarvitaan sen verran, että kaikkien ensimmäinen työ ei voi olla resurssiope.

Ja edelleen säilyy se ongelma, että tässä on kyseessä palkanalennus. Ja se koskee myös kokeneita opettajia, jotka vaihtavat vaikkapa ulkopaikkakunnalta Helsinkiin, Espooseen tai Vantaalle.

Jouni Nordman

Eiköhän olisi opettaja oppilaiden parasta mennä kouluavustajaksi, jossa saa kokemusta luokan kanssa työskentelystä. Eli jos opettajalla ei ole apuja henkilökohtasella tasolla sosiaaliseen yhteistyön tekoon, jossa hänelle ei automaattisesti anneta auktoriteetin asemaa. Eli lapset arvostavat ihmistä, ei niitä natseja joita meidät aikuiset on opetettu kunnioittamaan, jossa virkamiehen pelkäämään on yksi sairaana muotoja.

Olavi Mansikka

ei se mikään palkan alennus ole. Mikäli opettaja tekee sen kaksi viikkoa on. Mutta kuten itsekkin myönsit moni ei tee. tällöin he saavat rahaa tyhjästä. Ja tyhjästä ei tällä maalla ole varaa maksaa... Palkka kuuluu ainoastaan työtä tekevälle...

Käyttäjän viliniinikivi kuva
Vili Niinikivi

Opettajien lukuvuoden opetustunnit eivät vähene yhtään, mutta puolen kuukauden palkka jää saamatta. Kyseessä on yksipuolinen palkanalennus.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Siis opettajat ovat neuvotelleet itselleen kahden viikon työajan opetuksen valmisteluun ennen opetusta ja tämä halutaan nyt leikata?

Entä jos tehdään niin että palkataan opettaja edelleen kaksi viikkoa etukäteen, mutta maksetaan palkka noilta kahdelta viikolta vain mikäli opettaja on todistetusti tehnyt kohtuullisesti työtä tuona aikana, eli tehdään tarkastus?

Näin ne jotka lusmuavat tuon ajan ja saavat palkkaa ilman työtä eivät saa palkkaa, mikä on oikein, mutta ne jotka tekevät työn saavat, mikä on oikein ja hyvä myös koululaisille. Samalla ne jotka eivät tehneet voisivat saada varoituksen työtehtävien laiminlyönnistä.

Vilin kommentointi kuulostaa nyt ihan siltä että on tämmöinen saavutettu etu josta ei tahdota luopua koska semmoinen etu nyt vain on.

Yksipuolinen palkanalennus voi olla ihan oikeutettukin. Jos etuuksia käytetään väärin, pitää katsoa etuuden järkevyyttä.

Toimituksen poiminnat