Vili Niinikivi Koulutus pelastaa maailman.

Hertsikan ala-asteen koulun puolesta!

Herttoniemen ja Siilitien koulujen yhdistyessä koulussa järjestettiin oppilaille äänestys uuden koulun nimestä. Helsingin Sanomat kertoo äänestyksen olleen suosittu ja voittajan selkeä: Hertsikan ala-asteen koulu.

Nyt nimi uhkaa jäädä nimistölautakunnan ja virkamiesten torppaamaksi puhekielisyyden takia. Nimistölautakunnan empiminen on vähintäänkin hölmöä, kun Suomessa on jo nimetty oppilaitoksia esimerkiksi Stadin ammattiopistoksi, Ressun lukioksi tai Metropoliaksi. Helsingin opetuslautakunnalla on mahdollisuus ottaa asia itselleen, jos nimistölautakunta hölmöilee ja ei hyväksy nimeä. Onneksi opetuslautakunnan puheenjohtaja Minerva Krohn otti myönteisen kannan Hertsikan ala-asteen koulun puolesta.

Ei ole yhdentekevää millaisen kuvan demokratiasta ja vaikuttamisesta annamme lapsille. Peruskoulun demokratiakasvatuksesta on puhuttu jo vuosikausia ja parasta demokratiakasvatusta on se, että annamme oppilaille mahdollisuuksia vaikuttaa omiin asioihinsa. Nyt  on aikuisten paikka näyttää, että lasten mielipiteellä on merkitystä.  Aktiiviseksi kansalaiseksi ei synnytä - siihen opitaan.

Päätös koulun nimestä saattaa vaikuttaa vähäpätöiseltä aikana, jolloin koulutukseen tehdään valtavia leikkauksia ja koulujen lakkauttaminen on arkipäivää. On kuitenkin karua, jos horjutamme alakoululaisten uskoa demokratiaan. Siinä voivat sitten opettajat yrittää vakuuttaa, että äänestäminen on tärkeää ja me kaikki voimme vaikuttaa. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän VesaHellman kuva
Vesa Hellman

Alakoululaisetkin pääsevät oppimaan suomalaisen demokratian käytännössä.
Jos tulos ei miellytä niin sitä ei tarvitse noudattaa...

Käyttäjän timpuri kuva
Timo Uppala

Hesarissa luki, että voittanut ehdotus olisi ollut Hersikan ala-aste. Voi toki olla, että junantuoma hipster-toimittaja ei tiedä Hertsigasta mitään.

http://www.hs.fi/mesta/a1413260941074

Käyttäjän viliniinikivi kuva
Vili Niinikivi

Hesari korjasi netissä olleen uutisensa:

"Korjaus kello 8.43: Ehdotettu nimi on Hertsikan, ei Hersikan, ala-asteen koulu."

Käyttäjän Hermits kuva
Tomi Virtovuo

Vihreät kaupungin valtuutetut äänestivät Hertsikan terveysaseman lakkauttamisen puolesta. Luullaan että ihmiset täältä päin käyttäysivät kalasataman tulevaa sellaista. Oletus on väärä. Myllypuro kiinnostaa enemmän ja jopa Malmilta asti siellä käydään. Pitäs enemmän kysellä asukkaitten mielipidettä mutta sekin taitaa vasta kiinnostaa silloin kun vaalit ovat lähellä.

Käyttäjän enkeliporsas kuva
Kai-Ari Lundell

Mitä vikaa on nimessä Herttoniemen alakoulu? Tietenkin koulua kutsuttaisiin Hertsikaksi. Jokaisella koululla on lempinimensä.

Ala-aste on epäsuomea.

Käyttäjän viliniinikivi kuva
Vili Niinikivi

Ei mitään vikaa. Helsingissä pääosin koulujen nimet menevät niin, että jos siellä on luokat 1.-6., niin nimi on mallia Paikannimen ala-asteen koulu. Itse nimeäisin koulun juurikin Herttoniemen ala-asteen kouluksi. (Herttoniemen alakoulu olisi parempi, mutta ei sovi yhteen muiden stadin koulujen kanssa)

Mutta tässä ei ole kyse siitä, mitä minä tai sinä haluamme, vaan siitä, että nimestä järjestettiin äänestys. En tiedä mitkä viisi vaihtoehtoa oppilailla oli käytettävissä, kun he nimestä päättivät. He kuitenkin äänestivät voittajaksi "Hertsikan ala-asteen koulun" ja sitä äänestystulosta pitää kunnioittaa.

Olisiko "Hertsikan ala-asteen koulu" pitänyt poistaa vaihtoehdoista? Ehkä. Olisiko koko äänestys pitänyt jättää käymättä? Kenties. Mutta niin ei nyt tehty. Koululaiset ovat äänestäneet, joten nimeksi pitää nyt tulla Hertsikan ala-asteen koulu. Puhekielinen nimi on paljon pienempi haitta kuin se, että jyräämme oppilaiden mielipiteen ja annamme heille huonon kuvan vaikuttamisesta ja demokratiasta.

Käyttäjän enkeliporsas kuva
Kai-Ari Lundell

Ville...

Totta on, että lasten mielipiteen jyrääminen tällaisessa tapauksessa on pahasta. Mutta jos itse olisin ollut päättämässä, en olisi ollut järjestämässä koko äänestystä.

Kouluissa oppilasdemokratia on koulun tasolla kehittynyt onneksi kovasti, vrt. oppilaskunnat. Omassa koulussani parisen vuotta sitten oppilaskunta esitti, että kouluruuan ohessa tarjoittaisiin kahta eri salaattia silloin, kun salaattia tarjotaan. Näin on tehty.

Oppilaskunta toimii aktiivisesti, vaikka kouluni on alakoulu. Yläkouluissa ja lukioissa oppilaskuntien merkitys on vieläkin suurempi kuin alakouluissa.

Reijo Siipola

Asteet on syytä jo jättää asteikkoihin. Kymmeniä vuosia olemme saaneet kärsiä niistä. Ala-asteelta on siirrytty yläasteelle ja sieltä edelleen keskiasteelle. Koulun nimeksi tosiaan sopii paremmin koulu.

Käyttäjän viliniinikivi kuva
Vili Niinikivi

Tämä on tosiaan Helsingin, ei kyseisen koulun nimen ongelma. Lähes kaikki Helsingissä 1-6.luokan opetusta tarjoavat koululaitokset on nimetty mallilla "(paikannimen) ala-asteen koulu". Olen samaa mieltä siitä, että nimitys alakoulu olisi parempi, mutta tässä tapauksessa ei ole nyt kyse siitä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mikä vika "Hertsikassa" on? Se on vanha puhekielen sana Herttoniemestä ja tuo "si" viittaa mukavasti myös siihen Siilitiehen.

Onhan niitä kouluja: Norssi, Lärkan, Ressu, y.m. ennestäänkin.

Petri Muinonen

Pitkään, pitkään aikaan ensimmäinen vihreän kirjoittama mielipide, josta ole 100%:sti samaa mieltä. Myös nimirinnastukset Ressun lukioon yms. ovat hyvä perustelu. Ja erityisen hyvä perustelu on tuo demokratian toimivuuden osoittaminen käytännön tasolla.

Erinomaista, Vili!

pekka numminen

"Nyt nimi uhkaa jäädä nimistölautakunnan ja virkamiesten torppaamaksi puhekielisyyden takia."

Mahdollisen torppaamisen syyksi on pakkoruotsi.

"Virkamiehet epäilevät oppilaiden äänestämää koulun nimeä – ongelmana ruotsin taivutus"

http://www.hs.fi/mesta/a1413341447508

Toimituksen poiminnat