Vili Niinikivi Koulutus pelastaa maailman.

Laita hame päälle neiti jääkiekkoilija!

Lätkäfanina minua on jääkiekossa aina ihmetyttänyt naisten asema erityisesti miesten peleissä. Tarjolla on lähinnä jäätyttönä pikkuisissa hepenissä luistelua ja tanssiryhmissä kannustamista. Maalikameraan törmännyt jäätyttö kuulemma tarjosi meille miehille odottamatonta silmänruokaa ja Ilveskin myi vaaleanpunaisia vauvojen ”lipunmyyjä”-bodyjä. Pojille oli sen sijaan tarjolla maskuliinen ”Pelimies”-versio. Tällä tavallako toivotetaan kaikki mukaan lajin pariin?

Intohimo oman joukkueen puolesta ja vastustajan mollaaminen kuuluu penkkiurheiluun. Epäurheilijamaisuus, vastustajasta piittamattomuus tai sääntöjen rikkominen ei kuitenkaan ole mitenkään naisellinen, feminiini tai seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvä teko. Miksi silti törttöilevälle pelaajalle liian usein huudetaan ”neiti!”, ”homo!” tai käsketään laittamaan se hame päälle?

En millään halua uskoa, että nämä ovat viestit, jotka haluamme jääkiekkoileville tytöille tai naispuolisille lätkäfaneille antaa. Enkä myöskään usko, että suurin osa huutelijoista tai lätkäfaneista asiaa ajattelee. (Eikä edes riitä, että satunnaiset fanit huutelevat, vaan jopa Urheilu-lehdessä on ihan normaalia urheilujournalismia käskeä Jarkko Ruutua pukeutumaan hameeseen.)

Viime aikona on ansiokkaasti kiinnitetty huomiota esimerkiksi tuomareiden kohtamaan uhkailuun. Kukkahattusetä-leiman uhallakin toivon, että lätkästä saataisiin kitkettyä pois myös neiti-, homo- ja muut asiattomat huutelut.

Pienilläkin sanoilla ja teoilla on väliä. Me kaikki lajin parissa enemmän tai vähemmän pyörivät luomme jääkiekon kulttuuria. Esimerkiksi seksuaalivähemmistöjen tasa-arvon puolesta joukkueurheilussa on tehty paljon töitä. Iloinen uutinen on mm. Rauman Lukon Harri Tikkasen asettuminen tasa-arvon puolustajaksi.

Kaikki neidiksi huutelijat voivat vaikka katsoa, kun naisten jääkiekkomaajoukkueet ottavat yhteen olympiaturnauksessa. Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueella on vielä valtavasti matkaa Yhdysvaltojen ja Kanadan tasoon ja esimerkiksi siihen olympiakultaan. Nykyinen asenne ei ainakaan tuo tavoitetta yhtään lähemmäksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen

Oikeasti tuota satunnaisten fanienkaan huutelua ei tapahdu juuri ollenkaan, vaan kyse on lähinnä liian juovuksissa olevien ihmisten marginaalitoiminnasta.

Tiesitkö muuten, että myös naisjääkiekkoilijat sanovat toisiaan neideiksi, jos pelaavat huonosti? Neiti ei tarkoita "naisellinen", vaan se on lähempänä termejä "ämmämäinen", "bimbo" tai "ruotsalainen". Neiti on neiti sukupuolesta riippumatta.

Tuo homottelu taas on ihan oma olkiukkosi.

Käyttäjän viliniinikivi kuva
Vili Niinikivi

Kiitos kommentista!

Kyse on mun mielestä nimenomaan siitä kokonaisuudesta, minkä nämä kaikki yksittäiset asiat muodostavat. Reilusti suurin osa faneista käyttäytyy toki aivan asiallisesti, mutta olen törmännyt homotteluun ja neidittelyyn suurimmassa osassa otteluita. Isompi juttu on nuo "virallisten tahojen" kuten joukkueiden tai median harrastamat jutut.

Edelleen en ymmärrä, miksi jääkiekokatsomossa, koulun pihalla tai ylipäätään missään negatiivisuus pitää liittää sukupuolittuneisiin haukkumasanoihin. Ymmärrän neidittelyn tai ämmittelyn kulttuurisen merkityksen, mutta uskon myös että voimme sitä muuttaa.

Itse en ole tosiaan missään jääkiekkojoukkueessa pelanut, joten tämä oli vain fanin näkökulma ja ihmettelyä.

Toimituksen poiminnat